Minyak kelapa boleh membantu menurunkan berat badan. Secara amnya minyak
kelapa dara boleh dikategorikan lemak berkalori rendah.
Pengambilan
minyak kelapa sebagai pengganti minyak sayuran lain akan menyebabkan
kandungan kalori tubuh berkurangan.
Jumlah kalori yang diberikan minyak
kelapa dara memiliki kemampuan yang hampir sama dengan peranan
karbohidrat kerana minyak kelapa dara dicerna dan diproses secara
berbeza dengan lemak-lemak yang lain didalam sistem penghadaman.
Tidak seperti lemak-lemak yang lain, MCFA (Medium-Chain Fatty Acid) yang
terdapat dalam minyak kelapa dara dicerna dan digunakan secara berbeza.
Asid lemak tidak dikemas di dalam lipoprotein dan tidak diedarkan di
dalam aliran darah seperti lemak-lemak yang lain, namun dihantar terus
ke dalam hati (liver) di mana ia kemudian terus diubah menjadi tenaga
sama seperti karbohidrat. Jadi, ketika Anda memakan minyak kelapa dara,
tubuh terus menggunakannya dalam menghasilkan tenaga bukan menyimpannya
sebagai lemak didalam tubuh.
Salah satu jenis makanan yang dapat mempercepat metabolisme tubuh adalah
minyak kelapa dara. MCFA meningkatkan metabolisme tubuh ke tahap yang
lebih tinggi, dengan cara ini, tubuh dapat membakar lebih banyak kalori.
MCFA tidak hanya dibakar untuk menghasilkan tenaga, namun Asid Lemak
Rantaian Sederhana (MCFA) yang terdapat dalam minyak kelapa dara juga
mendorong pembakaran Asid Lemak Rantai Panjang (LCFA) yang terdapat
dalam lemak-lemak sayuran seperti minyak kacang soya, minyak bunga
matahari dan minyak jagung. Dengan meningkatnya metabolisme, jumlah
tenaga atau jumlah kalori yang dibakar meningkat.
Menambahkan minyak kelapa dara ke dalam makanan dapat menjadi cara yang
hebat untuk membantu mengurangkan kandungan lemak didalam tubuh. Tapi
perlu diingat walaupun minyak kelapa dapat mempercepat metabolisme, jika
Anda makan berlebihan maka berat badan Anda masih tetap akan tinggi.
Cara terbaik untuk menurunkan berat badan dengan minyak kelapa dara
adalah menambahkannya dalam pola makan yang sesuai.
Minyak kelapa mengandung sumber MCFA semulajadi yang paling konsistan.
Menggantikan minyak sayuran lain (minyak kacang soya, minyak jagung,
minyak bunga matahari) dengan minyak kelapa dara dalam makanan akan
membantu menurunkan berat badan.
Penggunaan minyak sayuran yang disuling
secara kimia akan meningkatkan berat badan bukan hanya dari kandungan
kalorinya tetapi kerana kesannya yang merbahaya pada tiroid - kelenjar
yang mengendalikan metabolisme.
Minyak sayuran tidak tepu akan memberi kesan tehadap aktiviti tiroid, sehingga melambatkan kemampuan metabolik sangat berlawanan dengan minyak kelapa dara.
Minyak sayuran tidak tepu akan memberi kesan tehadap aktiviti tiroid, sehingga melambatkan kemampuan metabolik sangat berlawanan dengan minyak kelapa dara.
Pengambilan minyak tidak
tepu yang tinggi seperti minyak bunga matahari, akan lebih menyebabkan
penambahan berat badan dibandingkan lemak jenis lain, bahkan lebih
tinggi berbanding lemak haiwan.
Setiap kali memakan minyak tidak tepu,
kelenjar tiroid kita diserang dan hilang kemampuannya untuk berfungsi
secara normal sehingga mengakibatkan kenaikan berat badan.
Oleh sebab itu, tidak perlu kuatir, walaupun sebagian besar komponen
minyak kelapa adalah lemak tepu, tetapi pengambilannya tidak menimbulkan
kegemukan.
Malah sebaliknya, ia dapat mengurangkan berat badan. Pengambilan minyak kelapa dara (VCO) dengan dos 3 ½ sudu makan setiap hari.
Malah sebaliknya, ia dapat mengurangkan berat badan. Pengambilan minyak kelapa dara (VCO) dengan dos 3 ½ sudu makan setiap hari.
0 ulasan:
Catat Ulasan